Kozmetika

Kölyök ,növendék és felnőtt pumi ápolása:

A pumi szőre alapvetően nem hullik  tincseket képező göndör vagy hullámos sohasem sima és sohasem zsinóros, nemezesedő. Átlagban 4-7 cm hosszú, kisebb-nagyobb, elvékonyodó tincsekbe rendeződő, rugalmas, bozontos és sűrű. Erőteljes, de nem durva szálkás jellegű felszőrökből és puha aljszőrökből tevődik össze. A füleken dús, szerteálló, szálkás koronaszőr van. A szőrzet kívánatos felkészítési formája a kézi nyírás,vagy trimmelés. A fejen és a végtagokon ollóval történő igazítások lehetségesek. A teljes szőrzet nyírása nem kívánatos.

A  kölyök pumit  anyukája születésétől kezdve gondosan tisztogatja ,nyalogatja fényes, hullámos szőrét gondosan tisztán tartja.12.-14 napos korukban már kinyílt szemecskéjüket  naponta meleg vizes vattával megtöröljük ha szükséges.

 Egyre növekvő bundájukat etetések ,szabadtéri játékok után átnézzük szükség esetén nedves ,majd száraz ruhával áttöröljük ,fém fogú fésűvel,kefével  csomómentesítjük . Így hozzászoktathatjuk a kicsiket a rendszeres fésüléshez, ápoláshoz.

-6-8 hetes korukra a bundájuk hosszától függően ,végbélnyílásnál a szőrt jó rövidre vágjuk a tisztán tarthatóság miatt.

Amint a kölyök új családba költözik ,ajánlom a  gazdik figyelmébe a heti 1x alapos szőr kifésülést ami nem azonos  játszótérről hazaérkezés utáni átvizsgálással ,hogy van e benne fűszál felakadva, tüskés ág,kavics a mancsok között stb. hanem 1 alapos bontást,tincs kifésülést,mert ezzel megelőzzük a filcesedést ,és nem utolsó sorban szép ápolt kutyánk lesz. Szokja a fésülést nyugodtabb lesz a kutyakozmetikusnál is ,nem lesz számára fura stresszes a szituáció.

Ha asztalon fésüljük kutyánkat ,(ami egyébként sokkal kényelmesebb is) figyeljünk arra ,hogy

-stabil legyen, ne billegjen

-ne legyen csúszós a felülete 

-lehetőleg gumírozott vagy fa (ami nem csúszik)


TIPP: -eleinte ne legyen hosszú csak pár perc 

      -   legyünk türelmesek,

      -  ne engedjük leugrani soha, ha végeztünk Mi vegyük le Őt 

        -aztán mehet a végén egy kis jutalom falat(de ha tényleg jól viselkedett)

        -ugatást, nyüszítést,menekülést ne jutalmazzuk! (de erre szerencsére ritkán van példa)

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a hallójáratban ne legyen túl sok szőrzet, ami megakadályozza a fül szellőzését, ellenkező esetben könnyen gombásodáshoz, atkásodáshoz vezethet. Finoman kihúzhatjuk a hallójáratban lévő pelyheket. 

- 4 hónapos korban érdemes az első kozmetikát betervezni a pelyhes szőr végeket levágni , kicsit formázni , kutyusunkat szoktatni a kozmetikához, az  ollóhoz. 

Soha ne engedjük nyírógéppel a pumit lenyírni!!! 

Felnőtt korban mi 3-4 havonta látogatjuk(heti 1 x-szeri kifésülés mellett ) kedvenc Pancsi kutyakozmetikánkat  (ha nem esik közbe egy-egy kutyakiállítás ,akkor természetesen csak 1 kis igazításra van ilyenkor szükség.)és évszaknak megfelelően nyíratjuk pumikáinkat hosszabb vagy rövidebb fazonra.

Szükséges eszközök a szőrápoláshoz:

Bontó 2oldalas flexibilis  fésű:

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/take-care-fesu-dupla-oldalas-2/

Rugalmas kefefej

Hosszú szőrzethez

Kiváló minőségű anyagok, például rozsdamentes acél felhasználásával

A TAKE CARE bontókefével kíméletesen távolíthatók el a csomók és az elhalt szőrszálak.

A sörték enyhe görbülete lehetővé teszi a szőrzet alapos tisztítását anélkül, hogy az egészséges szőrszálakat kitépné. A rugalmas kefefej lehetővé teszi a nehezen hozzáférhető területek kifésülését is. Az ergonomikus kialakítású, megfelelő struktúrájú fogantyú optimális fogást biztosít. A mozgatható "flex zóna" enged a túl nagy nyomásnak, és még nagyobb kényelmet biztosít a kíméletes ápoláshoz. A fogantyúba integrált fűzőlyuk lehetővé teszi a felakasztható tárolást.

Alkalmazás:
Ideális esetben kezdje az ápolást az állat hátsó lábainál és a hátsó hátrésznél, és szisztematikusan haladjon előre a szőrzet növekedésének irányába. Először az ívelt sörtékkel ellátott oldalt használja, majd az egyenes sörtékkel ellátott oldallal dolgozzon. Ismételje meg a folyamatot, amíg a kefe könnyedén végig nem siklik az állat szőrén. A rendszeres szőrápolás megakadályozza a szőrszálak összecsomósodását és csökkenti kedvence szőrzetének kontrollálatlan vedlését.

Bontó kés 

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/take-care-bontofesu-tag-fogas/

 A szőrzetben és az aljszőrzetben előforduló szőrcsomók eltávolításához használandó szőrkiszedő eszköz

Kiváló minőségű anyagok, például rozsdamentes acél felhasználásával

Hosszú szőrű kutyák és macskák számára alkalmas

A szőrzetben található szőrcsomók fájdalommentes eltávolításához használandó szőrkiszedő eszköz.

A hosszú szőrű állatoknál szőrzetük szerkezete miatt előfordul a csomók kialakulása, a szőrzet gyors összecsomósodása. A felesleges fájdalmak elkerülése érdekében az ápolás kezdetén használja a praktikus szőrkiszedőt. A rozsdamentes acélból készült fogazott penge a gyengéden átsiklik a szőrszálakon és oldja a csomókat és a szőrszálak csomósodását. A borotvaéles penge oldala fájdalommentesen oldja a szőrzetben lévő szőrcsomókat. Ez leegyszerűsíti a szőrzet további ápolását. Az ergonomikus kialakítású, megfelelő struktúrájú fogantyú optimális fogást biztosít. A fogantyúba integrált fűzőlyuk lehetővé teszi a felakasztható tárolást.

Alkalmazás: Csak a szőrzet összecsomósodott részén húzza végig óvatosan az eszközt a növekedés irányába.

Figyelem: helytelen használat esetén sérülésveszély áll fenn! Ez nem a napi szőrzetápoláshoz alkalmas fésű.

https://www.facebook.com/Pancsi-Kutyakozmetika-Eger-104714567926606